Ziua naţională a Romaniei – Marea unire din 1918

Astăzi, 1 Decembrie 2009 sărbătorim alături de românii din toate colţurile lumii împlinirea a 91 de ani de la pagina cea mai sublimă şi semnificativă acestui popor, unirea.

Această dată de 1 decembrie, simboliă acestei ţări, a fost adoptată ca zi naţională, repre zentând sărbătorirea marii adunări de la Alba Iulia unde, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza s-a votat unirea Transilvaniei cu România, simbolizând astfel unirea într-un singur stat naţional a românilor.

Anul 1918 reprezintă în istoria noastră, a românilor anul triumfului idealului naţional, anul în care la Alba Iulia au triumfat vocile a mii de români ce au luptat pentru marea unire şi pentru binele urmaşilor lor.

Viitoarea Românie unită din acea perioadă cuprindea o populaţie de aproximativ 18 milioane de locuitori, faţă de 7 milioane înainte de 1913.  Introducerea in constituţie a primelor 2 articole care spun că:

,,Regatul României este un stat naţional, unitar şi indivizibil”

,,Teritoriul Romaniei este inalienabil”

a reprezentat pentru milioane de români un răspuns, o răsplată primită pentru munca depusă şi pentru patimile suferite.

Anul 1967 a reprezentat un nou inceput pentru români, în fruntea statului venind Nicolae Ceauşescu, ce a intrdus o politica autoritară, comunismul. Prezenţa sa la cărmele acestei ţări contribuit la realizarea unor construcţii arhitecturale importante(Casa poporului, Canalul Dunăre-Marea Neagră) însă prin politica sa închisă şi prin interzicerea multor drepturi poporului român a determinat revoluţia din 1989, în care el şi nevasta sa au fost ucişi sub privirea tuturor românilor.

Astăzi, 20 de ani mai târziu puterea economică a ţării scade sub privirile noastre neputincioase, în fiecare an venind la putere oameni ce luptă numai pentru binele lor, acceptând aşa zisele ,,nepotisme” şi privilegiând clasa politică indiferent de împrumuturile şi datoriile ce le are Romania în exterior.

Însă astăzi ne-am adunat cu toţii, inimile noastră bătând la unison pentru patria noastră ce cară în spate o imensă încărcătură politică, celebrând aşadar ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI.

La mulţi ani române!
Comments

Categories: Evenimente

7 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *