Natura de aproape: Cocoşarul

Cocoşarul, sau denumirea in latină Turdus Pilaris este o pasăre din familia Turdidae. Se găseşte adesea in padurile din nordul Europei sau în cele din Asia, această putând fi întâlnită în unele cazuri şi în ţara noastră, în păduri sau parcuri cu copaci înalţi, unde găseşte cu uşurinţă hrană. Este o pasăre puternic migratoare, ce alături de alte păsări migrează în timpul iernii către Ecuator şi ţările calde pentru un trai mai liniştit, lipsit de grija hranei sau a gerului.

Îşi are cuiburile în copaci, pregătindu-le cu crenguţe şi apoi cu iarbă pentru a putea adăposti ouăle. Uneori acestea depun ouăle în mici colonii, păsările mamă putând a le proteja împotriva altor păsări mai mari, un eminent pericol prezentându-l cioara.

Păsările migratoare şi cele iernatice formează adeseori stoluri împreună, trăind pe parcursul verii împreună iar la lăsarea frigului cele migratoare plecând spre alte zone mai toride.

Fiind nişte păsări omnivore, mănâncă o variată gamă de insecte, viermi sau râme de pământ vara şi bobiţe sau frunze pe timpul iernii.

Această pasăre are aproximativ 22-27 centimetri lungime, cu un spate lung şi maro, dedesuptul aripilor având penaj alb şi gri in jurul capului şi gâtului. Pieptul este de nuanţe roşcate iar restul corpului nemenţionat anterior alb. Uneori, pe piept şi laterale se găsesc pete negre, albe sau maro, oferindu-i un aspect mai plăcut şi atrăgând atenţia.

Sexele sunt foarte asemănătoare, diferenţa dintre mascul şi femelă fiind faptul că masculul are un ciripit simplu şi un zbor liniar.

Cocoşarii ocupă o suprafaţă răsfirată a lumii, ajungând la 24-26 milioane de păsări numai în Europa şi fiind o prezenţă plăcută în păduri sau parcuri pentru locuitori, turişti sau trecătorii încântaţi la vederea acestei păsări.

Comments

Categories: Natura de aproape, Păsari

7 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *