Natura de aproape: Mugurarul

Mugurarul, pasăre migratoare ce face parte din familia Fringillidae este răsândit în întreaga Europa, Asia de sud-vest şi astia de este, ajungând până în Siberia sau Japonia. Aceştia se hrănesc cu seminţe sau muguri, de unde îi provine şi numele), fiind prezent în natură într-un număr destul de mare de exemplare, neviind astfel o specie periclitată de dispariţie.

Această pasăre are un gât scurt, ochi de culoare brun închis, având pe creştet o pată neagră, culoare ce apare şi pe ciocul său negru, scurt şi puternic. Picioarele sunt subţiri şi scurte iar coada şi aripile sunt de culoare neagră cu o dungă transversală albă.

Mugurarul este o pasăre de talie mică, cu lungimea corpului între 15-19 cm cu o greutate de aproximativ 26 grame. Diferenţa între sexe se observă prin prezenţa culorii brun-cenuşiu pe spate, partea dorsală a aripilor şi pe abdomen la masculi, având pieptul şi guşa de un roşu aprins. Femelele se diferenţiază de masculi prin culori mai spălăcite.

Aceste păsări se găsesc în parcuri şi păduri, fiind o pată de culoare într-un întreg.

Comments

Categories: Natura de aproape, Păsari

10 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *