Natura de aproape: Păunul

Păunul (Pavo Cristatus), această pasăre cu un colorit superb ce atrage atentia oamenilor provine din familia Fazanilor (Phasianidae), ordinul Galliformes. După cum mai este denumit, păunul asiatic sau păunul albastru poate fi considerat o pasăre decorativă, farmecul aparte ce le deosebeste de alte păsări din familia lor fiind coada masculului ce se ,,înfoaie”, deschide sub formă de evantai atunci când în jurul său se află o femelă.

Fiind o fiinţă deosebită, păunul are asociaţii mitologice, putând fi considerat o pasăre mitologică în Grecia, India sau Sri Lanka. Ele se pot înâlni pe tot globul, fiind răspândite în întreaga lume sub formă domestică.

În formă sălbatică, păunul poate fi găsit în unele zone ale Indiei sau Pakistanului, unde trăieşte în cârduri mari, în zone deluroase, aflându-se mereu în apropierea apei sau a pădurii ecuatoriale.

În viaţa de zi cu zi, ele pornesc în căutarea hranei înainte de răsăritul soarelui şi seara în timpul amurgului, când soarele dispare încet de pe cer, hrana lor fiind constituită din şerpi tineri. Aceste păsări sunt apreciate în India pentru faptul că protejează într-o anumită măsura populaţia mâncând cobrele tinere ce pot afecta activitatea cotidiană.

Se remarcă din punct de vedere al aspectului morfologic prin penajul deosebit, frumos colorat şi înfoiat. Masculul prezintă pene albăstrui+siniliu pe piept şi gât, nuanţe de maro şi brun pe aripi iar penele din coadă fiind foarte lungi, au un desen multicolor pe ele numit ,,ochi de păun”

Femelele sunt mai puţin colorate, ele având un penaj predominant brun-deschis. În perioada împerechierii, masculii se înfoaie şi îşi desfac penele cozii sub formă de evantai, aceasta fiind metoda cea mai eficientă de a semnala femelei prezenţa sa, a revirului său. Tot acestea se ocupă şi de îngrijirea puilor, veghind asupra creşterii lor si a unei dezvoltări armonioase.

Păunul, ca pasăre decorativă, a fost adus în bazinul mediteran în urmă cu 4000 de ani. Carnea acestuia a fost servită ca delicatesă în Egiptul Antic sau Roma Antică. În prezent, aceste este întâlnit la grădinile zoologice sau în unele parcuri, deoarece este o pasăre sedentară care preferă să nu-şi părăsească locul, rămânând în aceleaşi zone ani în şir.

Comments

Categories: Natura de aproape, Păsari

5 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *