Natura de aproape: Urul Brun

Un urs ce pentru români are caracter excelenţă românesc, ursul arctos, numit şi ursul brun este răspândit în întreaga regune holarctică. Prezent atât în folclor cât şi în tradiţiile româneşti încă din cele mai vechi timpuri,  ursul este amintit de Mircea Eliade ca totem al unora dintre călugării luptători daci, devenind o figură legendară faţă de care oamenii au teamă dar totodată admiraţie şi respect.

Fiind un animal foarte puternic, aparţinând familiei Urside, ursul brun râmânesc poate atinge până la 2.5 metri la maturitate, o înălţime de aproximativ 1.5 m şi o greutate maximă de 600 kg.

Denumirea ştiinţifică, cea în uz la ora actuală este ,,Ursus Arctos Arctos, Linne, 1785”. Acesta este un animal plantigrad, cu ghiare care nu sunt retractile, acestea înfingându-se în pământ în timpul mersului odată cu talpa şi degetele.

Vestit pentru blana sa deasă, acesta este cunoscut şi pentru cele două rânduri de peri, spicul şi puful. În majoritatea cazurilor culoarea de bază este brun-cafeniu, acestea poate ajunge la variaţii destul de intense, de la roşcat până la negru. Unele exemplare prezintă o serie de pete la baza gâtului ce se poat asemăna unui guler.

În România, ursul brun se află pe aceste meleaguri din cele mai vechi timpuri des întâlnit fiind în Delta Dunării şi în Carpaţi. Din zonele de câmpie a fost exterminat, acesta periclitând agriculturile şi creşterea de vite, pescuitul extensiv sau alte activităţi rurale. Cu toate acestea, ursul găseşte cel mai prielnic adăpost din Europa ca fiind ţara noastră, deţinând la ora actuală  cca.19.000 de exemplare .

Cu o dentiţie tipică de omnivor, cu canini puternici şi molari rotunjiţi, acesta îşi găseşte hrana în munţii noştrii, ajungând în unele cazuri să coboare în rândul aşezărilor omeneşti în căutarea unei surse de hrană.

Acest animal de mulţi considerat fioros mai este răspândit în America de nord (Canada, Alaska), cât şi în Rusia, unde există cea mai mare populaţie de urşi bruni din lume. În afara României, se mai găsesc efective în Scandinavia, Polonia, Cehia, Slovacia, Franţa sau Spania, aici însă numărul de urşi brun reducându-se la cateva zeci de exemplare.

Comments

Categories: Natura de aproape

5 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *