Natura de aproape: Scatiul

Scatiul, o pasăre din familia sticleţilor este reprezentantul cel mai mic al familiei. Acesta se găseşte în regiunea coniferelor sau foioaselor, găsindu-se în întreaga Europa.

Este o pasăre de talie mică, aproximativ 12 centimetrii. Masculul are un penaj de culoare verde cu nuanţe de galben în jurul părţii inferioare a corpului şi aripilor, având creştetul capului negru. Femela este un pic mai ,,spălăcită”, având pântecul alb.

Cuibul şi-l fac în vârful crengilor şi au obiceiul de a-l camumfla cu licheni. În luna mai femela depune 4-5 ouă de culoare alb-albăstruie cu puncte roşiatice.  Puii eclozionează dupa aproximativ 12-13 zile, ouă fiind depuse de 2-3 ori pe sezon.

Pe timpul toamnei scatii coboară din regiunile înalte în cele joase pentru în căutare de hrană şi de zone mai calde. În timpul iernii acestea stau în Europa Occidentală şi de Sud datorită climei favorabile. Aceştia se hrănesc cu seminţe şi uneori cu insecte din scoarţa copacilor, ajungând la greutatea de 15-18 grame.

Comments

Categories: Natura de aproape, Păsari

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *