Natura de aproape: Codobatura

Codobatura, din familia Motacillidelor, este o pasăre de dimensiuni mici ce se găseşte în întreaga lume, trăind pe arii extinse atât în Europa, Asia cât şi în nordul Africii. Cele din nordul Europei şi Asiei migrează iarna în sud spre zonele calde, cele din Africa rămânând în zonă datorită climei blânde şi devenind sedentare.

În general aceasta se găseşte în zonele cu câmp deschis, de cele mai multe ori lângă ape, fie ele râuri sau lacuri, datorită faptului că este o pasăre insectivoră. Cele care trăiesc în zonele urbane s-au adaptat la condiţii. Cuiburile lor se găsesc în general în crăpăturile stâncilor, uneori chiar pe sol sau pe structuri antropice.

Codobatura este o pasăre suplă, cu formă aerodinamică, având lungimea de 16-19 cm şi 18-24 grame greutate. Penajul său este spre alb-gri  pe flancuri şi pe spate, alb pe piet adomen şi partea laterală a capului şi de culoare neagră pe gât şi bărbie.

Există şi anumite subspecii la care diferă puţin coloritul cum ar fi cele din partea britanică a Europei.

Numele acestei păsări provine de la comportamentul său specific, aceasta obişnuind să balanseze coada. Nu se ştie care este motivul însă se crede că foloseşte transmiterea unor semnale altor codobaturi sau că este un semnal de vigilenţă pentru potenţialii prădători.

Dieta codobaturii este adaptabilă, se formează în funcţie de zona în care trăieşte însă în general e compusă din insecte şi mici nevertebrate.

Sezonul de cuibărire este din luna iunie până în august, cuibul fiind construit împreună de ambele sexe din crenguţe, iarbă sau păr de animale. În general în această perioadă depun între 4-6 ouă care au o culoare crem cu tentă albăstruie şi cu pete roşu-maroniu.

Comments

Categories: Păsari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *