Natura de aproape: Şopârla

Acest nume de ,,Şopârlă” este dat mai multor specii de reptile din ordinul saurienilor ce au pielea verde-cenuşie sau pestriţă, cu corpul aproape cilindric şi cu abdomentul acoperit de plăci cornoase.Acestea se sprijina pe patru picioare scurte îndreptate puţin spre exterior. În prelungirea corpului vine o coadă lungă ce se subţiază spre vârf, regenerabilă în cazul în care consideră ca se află în pericol.

Găsindu-se şi în zonele aride ale lumii, pielea sa cărnoasă este puţin îngroşată formând astfel un fel de solzi ce o

Soprala1

protejează de uscăciune. O membrană subţire şi semitransparentă acoperă ochii iar auzul şi mirosul sunt foarte dezvoltate.

Dinţii acesteia sunt foarte mulţi şi au o formă conică, concrescuţi cu maxilarul. Limba este bifurcată la vârf şi poate fi uşor aruncată în afară.

Deşi are membre, acestea sunt scurte şi aşezate pe lateralele corpului astfel încât nu servesc la mers ci la agăţare şi căţărare. Deplasare se face ca la majoritatea reptilelor, prin ondulaţiile corpului, şopârla fiind astfel un animal târâtor.

Se hrăneşte cu insecte, păianjeni şi râme, fiind un animal insectivor. Organele digestive sunt foarte bine dezvoltate, având tub digestiv şi glande anexe. Căile respiratorii sunt bine diferenţiate, respiraţia este pulmonară. Temperatura este variabilă, iarna ascunzându-se în gropi şi stând amorţite până primăvara.

Aceste reptile îşi au originea din amfibieni. Mediul de viaţă al acestora este în general terestru, respectiv acvatic, des găsindu-se în zone de câmpie şi munte, la locuri însorite. Se înmulţeşte prin ouă cu coaja calcaroasă, prin fecundaţie internă.

Comments

Categories: Natura de aproape

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *