Natura de aproape: Fulgerul

Fulgerul este un fenomen meteorologic, un arc luminos ce apare drept rezultat datorită unei descărcări electrice cauzate de diferenţa unui potenţial electrostatic. Această descărcare între nori şi pâmânt, trăsnetul, este urmată şi de producerea, la scurt timp, a tunetului, sunetul produs de descărcare. Diferenţa evidentă dintre observarea fulgerului şi receptarea sunetului se datorează diferenţei de viteză a propagării celor două unde, acustică şi luminoasă.

Formarea fulgerelor se datorează  curenţilor de aer din nori şi repartizării inegale de gheaţă şi apă prin frecarea straturilor norilor, spaţiile având o încărcătură electrostatică pozitivă sau negativă. Temperatura de formare este undeva între -10°C şi -15°C unde picăturile de apă din nori se transformă în cristale de gheaţă.

Norii care formează fulgerele se numesc Cumulonimbus (nimbus cumulus) şi aceştia au o probabilitate mai mare de descărcare electrică. Fulgerul are 4 sau 5 descărcări principale şi o descărcare prealabilă. Cea prealabilă durează aproximativ 0.01 secunde şi cea principală aproximativ 0,0004 secunde.

Fulgerul, în medie atinge lungimea de 1-2 km iar în zonele cu umiditatea aerului ridicată poate atinge şi 3 km lungime. Acesta are o intensitate medie de 20.000 Amperi iar forma de zig-zag se datorează formării descărcărilor electrice numai în zonele cu aer ionizat.

Comments

Categories: Natura de aproape, Peisaje

3 comments

 • Constantin

  Faine poze!

  M-am chinuit si eu cu o sapuniera Canon dar nu am reusit… :-)

  Am lasat aparatul deschis (expunere) carte 8-12 secunde dar nu am prins decat nori albi; nicun fulger.

  • admin

   Pai asa se face, expunere cat mai lunga. Merge si cu sapuniere insa trebuie sa ai grija de celelalte setari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *