Natura de aproape – Graur

Graurul, pasăre din familia Sturnidae, provine din Africa şi Eurasia însă este răspândit pe toate continentele. Acesta, în ciuda conformaţiei zvelte pare o pasăre viguroasă cu un zbor grăbit şi zgomotos.

Masculul are penajul negru cu nuanţe de verde şi purpuriu, penele părţii anterioare a corpului având vârful galben iar aripile negru-cenuşiu. Femela poate atinge aproximativ 20 cm lungime însă nu este la fel de lucioasă precum masculul. După năpârlire toate penele au vârfurile cafenii, pieptul fiind acoperit de vârfuri lucioase cu un aspect punctat.

Aceştia nu au un cântec deosebit însă este executat cu foarte multă voiciune şi veselie încât devine plăcut auzului. Aceştia încearcă să imite şi cântecul altor păsări uneori chiar putând fi confundate dupa cântec.

Deseori graurii sunt găsiţi în păduri însă s-au obişnuit să convieţuiască şi cu omul datorită condiţilor de cuibărit din parcuri, curţi şi grădini. Aceştia îşi fac cuibul în scorburi, lângă case sau în crăpăturile zidurilor, cuibul constând dintr-o aglumerare de iarbă şi pene.

Femela depunde o dată pe an 5-6 ouă de culoare albastru palid, lucioase cu tentă lunguiaţă care sunt clocite timp de 14 zile.

Comments

Categories: Natura de aproape

8 comments

 • Bogdan

  Salut Alex
  Felicitari pentru descrierea graurului si pentru fotografii.
  Scuze ca intervin dar vrea-u sa-ti atrag atentia asupra unei greseli strecurate in articol.
  Pasarea din fotografii nu este graur (chiar daca este pui/juvenil), pasarea este un juvenil de Cocosar (turdus pilaris) care face parte din familia sturzilor.

  Desprea Graur (sturnus vulgaris) am postat si eu pe: http://www.benny-photo.com/speciile-de-pasari/75–graurul-sturnus-vulgaris

  Numai bine si sper sa nu te superi

  • admin

   In acea perioada am urmarit si eu foarte mult aceste pasari. Esti sigur ca nu este graur ? Nu este nicio suparare, stai linistit, insa stiam foarte bine diferenta intre acestea si acum m-ai pus pe ganduri.

 • emil

  salut

  si eu sunt de parere ca in imagine nu este un graur. este un pui si de aceea identificarea este un pic mai dificila. eu inclin sa cred ca este un sturz cantator in varianta juvenila. din ceea ce stiu eu pare cel mai apropiat fotografiilor tale. graurul sigur iese din calcul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *