Review Sony 35mm f/1.4 G

Zilele trecute, cât am fost prin Bucureşti, cei de la F64 mi-au oferit spre teste un obiectiv deosebit, frumos şi scump. Este vorba despre obiectivul Sony 35mm F1.4 din seria G, un veteran ce se trage din vechea eră Minolta şi are caracteristicile şi calitatea clasicelor obiective.

Seria din care face parte obiectivul se referă la gradul profesional supranumit de cei de la Sony de aur, Gold.  În comparaţie cu alte obiective, acesta este unul destul de mic însă bun pentru a-şi servi scopurile. Pentru a vedea fotografii cu acest obiectiv, click aici.

M-a atras foarte mult construcţia solidă, metalică a obiectivului, astfel acesta rezistând unor încercări destul de dificile şi dovedind că este un obiectiv rezistent.

Diafragma foarte deschisă, la 1.4, oferă luminozitate în condiţii greu de imaginat, astfel că în încăperi unde lumina era destul de slabă am reuşit să obţin timpi  buni de expunere, undeva în jurul valorii de 1/100 cu un ISO 400 sau 1/200, 1/320 cu iso 800-1600, depinde de împrejurări.

Review Sony 35mm f 1.4 G

Pe timp de noapte, afară, obiectivul se comportă la fel de bine oferind timpi destul de scurţi de expunere, 1/125, 1/200 în cazul fotografiilor în genul acesteia.

 

În exterior, la fotografiile contre-jour, este un pic mai dificil datorită aberaţiilor cromatice des întâlnite la obiective astfel de luminoase. Totuşi, după cum se poate vedea şi mai jos, dacă la f/1.4 aberaţiile sunt extraordinar de puternice, cu cât închidem diafragma, la f/2.8 aberaţiile dispar considerabil iar la f/4 aberaţiile sunt reduse complet.

Test Aberatii Cromatice

Având acest obiectiv în teste, am vrut să vă arăt imporanţa unei diafragme cât mai deschise, atât pentru luminozitate dar cât şi pentru bokeh. O diafragmă f/1.4 oferă un fundal mult mai plăcut şi mai cremos decât o diafragmă mai închisă precum f/4 sau f/8.

Am testat acest obiectiv în mai multe cazuri, pentru a vedea cum se comportă şi dacă îşi merită banii. Datorită lamelelor de diafragmă, bokehul oferit în cazul unei fotografii ce are în fundal becuri / leduri sau alte surse de lumină este deosebit însă nu extraordinar, fiind loc de mai bine.

Obiectivul acesta este foarte bun în multe situaţii. L-am testat pentru fotografie de produs şi rezultatul a fost foarte mulţumitor. Fără nicio sursă specială de lumină, obiectivul este destul de sharp şi oferă totodată un fundal plăcut, cremos.

În ciuda distanţei focale destul de mici, 35mm, obiectivul se prezintă destul de ok şi în fotografia macro sau mai bine zis close-up, oferind detalii interesante.

Din cele câteva zile în care am avut timp să îl testez pot extrage câteva concluzii referitoare la obiectivul Sony 35mm f/1.4 G:

  • Este un obiectiv solid, cu o construcţie metalică rezistentă
  • Prezintă un mic buton pe lateral ce permite blocarea focsului, foarte folositor
  • Este foarte bun în multe genuri de fotografie ( produs, macro, eveniment, fotoreportaj )
  • Nu este recomandat să foloseşti contre jour datorită aberaţiilor cromatice la f/1.4, care însă sunt reduse la f/2.8
  • Este ideal în condiţii slabe de iluminare
  • Pe timp de zi, outdoor, este recomndată folosirea unui filtru ND pentru a permite cadre cu diafragmă cât mai deschisă
  • Este un obiectiv Sony original ce prezintă toate calităţile clasicelor obiective Minolta

Pentru ca acest review să fie posibil, mulţumiri celor de la F64.

camere foto digitale

 

 

 

 

Comments

Categories: Recomandări, Review

8 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *