Natura de aproape: Lebădă

Lebăda este cunoscută pentru frumuseţea şi puritatea ei, fiind un simbol al păsărilor frumoase. Aparţinând familieiAnatidae, lebădele sunt un grup de păsări acvatice mari. Ele sunt caracterizate prin gâtul lung şi curbat, având penajul de o culoare albă perfectă. Picioarele acestora sunt de culoare gri în general, ciocul fiind portocaliu aprins.

Alcătuirea

Corpul acesteia este alcătuit din capi, membre şi trunchi. Interesant este că deşi are 2 ochi are 3 pleoape, 2 nări şi două urechi fără pavilioane. Aripile o ajută la zbor iar membrele inferioare la    mers şi înotat, având o piele solzoasă apropiată reptilelor.

Hrana

În general se hrănesc cu plante, rădicini, iarbă, alge dar şi vieţuitoare mici sau ce le oferă omul, în condiţiile în care trăiesc pe apele de lângă aşezările omeneşti. Deşi păsările în general nu au dinţi, lebedele au ciocul zimţatcu un fel de colţii mici şi ascuţiţi ce le ajută la mărunţirea hranei.

Respiraţia şi înmulţirea

Fiind o pasăre acvatică, aceasta se serveşte de o respriaţie pulmonară iar înmulţirea are loc prin ouă. În România nu este o pasăre foarte des întâlnită însă tocmai raritatea ei în zona noastră trezeşte interesul oamenilor.

 


Comments

Categories: Natura de aproape, Păsari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *