Camera foto Lytro ce permite focalizarea ulterioară

De ce spun viitorul în fotografie? Pentru că cei de la compania Lytro au venit pe piaţa industriei foto cu o mare promisiune, aceea de a crea în maxim un an o cameră foto care să permită refocusarea după ce fotografia a fost făcută.

Ce înseamnă acest lucru?

După ce vei face fotografia, dacă aparatul are back/front focus, nu vei avea nicio problemă. Un alt avantaj este că poţi fotografia foarte uşor evenimente sportive, fotografii în mişcare sau macro, neavând nicio grijă că focusul nu este perfect. Nu vei mai pierde astfel timpul aşteptând să focalizeze când poţi focaliza din computer la editare.

Cum este posibil?

Totul constă într-un senzor performant ce poate înregistra câmpul de lumină astfel încât o fotografie să cuprindă nu doar un anumit unghi, un singur plan de focalizare sau un anumit efect de lumină, ci să le surprindă pe toate şi să permită apoi, din editare, alegerea focusului potrivit.

Este vorba despre câmpul de lumină care efectiv concretizează o scenă, astfel încât lumina, unghiul şi intensitatea acesteia formează un cadru şi defineşte culorile.

DSLR clasic vs Lytro

Această nouă tehnologie este interesantă şi promite foarte multe, însă se va ridica la nivelul DSLR-urilor clasice? Deşi are avantajul focalizării ulterioare, calitatea fotografiilor se va ridica la nivelul celor de la Nikon sau Sony sau vor fi nişte aparate ce rămân la un anumit nivel şi nu vor putea convinge fotografii profesionişti să le folosească?

O altă posibilitate ar fi, în funcţie de succesul obţinut de această nouă tehnologie, să fie adoptată şi de giganţii de pe piaţa foto actuală, firmele cu renume.

Cum se poate modifica focusul?

Ceea ce promit cei de la Lytro pare să fie foarte simplu. Cu un singur click poţi modifica focusul oriunde pe suprafaţa fotografiei. Mie, personal, nu mi se par foarte sharp imaginile însă este o părere subiectivă şi poate fi rezolvată prin softurile de editare.

Pentru a vedea exact cum funcţionează această tehnologie, accesaţi siteul oficial al companiei Lytro şi jucaţi-vă cu imaginile de acolo, aveţi de unde alege.

Cât va costa o astfel de cameră?

Sfatul meu este să nu vă aventuraţi din prima la o astfel de cameră proaspăt apărută pe piaţă. Lăsaţi experţii să o testeze, aşteptaţi să apară review-uri şi vedeţi pentru ce aveţi nevoie de aceasta. Preţul acesteia nu este foarte mare, însă nici neglijabil. Se aşteaptă să fie undeva în jurul valorii de $500.


Comments

Categories: Ştiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *