Review Sony Nex 3

Sony Nex 3 este un aparat destul de interesant cu o tehnologie oarecum nouă pentru multe persoane. Am avut ocazia să îl testez timp de o săptămână, să îi văd limitele și calitățile, atât foto cât și video.

Prețul acestui aparat este de 2.099,00 lei la magazinul F64.

Sony Nex 3 – Specificații tehnice

Review Sony Nex 3Senzorul Exmor APS HD CMOS (23.4 X 15.6mm) oferă o rezoluție efectivă de 14.2 megapixeli. Acest aparat oferă formatul clasic JPG al fotografiilor cât și RAW, ceea ce permite o editare ulterioară mai atentă și înalt calitativă. Formatul video este MP4 (MPEG-4 AVC (H.264), astfel că filmele la calitatea cea mai mare sunt HD 720p,  1280 x 720 @ 30fps (29.97 Progresiv)

Modurile de expunere pe care acest aparat le are sunt:  iAUTO, Program Auto (P), Aperture priority (A), Shutter priority (S), Manual (M), +/-2EV iar măsurarea expunerii are 3 moduri, Multi-segment, Center-weighted, Spot.

ISO-ul oferă valorile clasice 200-12800, putând fi folosit în aproape orice condiții de iluminare. Fotografierea în rafală are două moduri, continuu cu 2.3 cadre pe secundă, sau prioritate viteză cu 7 cadre pe secundă. ( nu mai focalizează la fiecare fotografie )

Stabilizarea de imagine are funcție în meniul aparatului Anti-Motion Blur, însă unele obiective beneficiază de sistem propriu de stabilizare Steady Shot.

Aparatul nu este dotat cu bliț, acesta putând fi achiziționat separat.  ( Sony HVL-F7S. ). Stocarea se face pe carduri de memorie Memory Stick PRO Duo, Pro-HG Duo, PRO-HG HX Duo; SD, SDHC, SDXC.

Dimensiunile aparatului sunt de 117.2 x 62.6 x 33.4mm, acesta fiind destul de mic, asemănător cu o compactă.

Design

Sony Nex 3 are un design foarte atrăgător. Deși obișnuit cu D-SLR, acesta este foarte comod de ținut în mână datorită dimensiunilorSony Nex 3 mici și a greutății asemenea. Astfel este recomandat celor ce nu vor să care aparate foto prea mari sau prea grele.

Pentru mai multe fotografii cu acest aparat, click aici.

Spre deosebire de restul SLD-urilor ( single-lens direct-view ), Sony NEX nu seamana deloc cu un SLR. Aspectul acestuia se apropie de o camera digitala compacta cu un obiectiv mare atasat. Este interesant sa vedem o noua abordare din partea Sony, cu atât mai mult ca este proaspat lansata în tehnologia fara oglinzi.

De remarcat este ecranul rabatabil care înlocuiește clasicul vizor, astfel în condiții dificile fiind ușor de utilizat. La fotografiile macro ce necesită un nivel apropiat cu cel al solului sau la cele ce necesită o înălțime mai mare, ecranul este foarte folositor și în cele mai multe cazuri te poate salva.

Butoanele sunt foarte accesibile iar un avantaj atât în meniu cât și în vizualizarea fotografiilor este rotița ce permite derularea foarte ușoară a treptelor.

Obiective interschimbabile

Momentan pe piață sunt disponibile doar 3 obiective pentru acest aparat. Clasicul obiectiv 18-55mm f/3.5-5.6, un obiectiv all around 18-200mm f/3.5-6.3 și un obiectiv wide cu focală deschisă, 16mm f2.8 Pancake.

Sony îsi propune pentru anul 2011 sa lanseze noi obiective pentru Nex, un obiectiv wide fix, un teleobiectiv, un obiectiv macro si unul pentru portrete.

Meniu

Sony Nex 3 - MeniuLa acest aspect am de remarcat faptul că în condiții ce necesită rapiditate în schimbarea setărilor nu este prea bun. Pentru a schimba ISO, White Balance sau alte setări este nevoie să intri în meniu, să cauți și să pierzi câteva secunde. Acest lucru nu este un inconvenient în cazul în care timpul nu te presează la nivel de secunde.

Altfel, meniul este accesibil iar faptul că din ecranul principal poți schimba modurile, poți face trecerea de la diafragmă și timp de expunere etc sunt un avantaj față de compactele clasice care nu îți oferă atâta libertate în setări.

Aspectul meniului este interesant, fiecare setare având un display special cu descrierea acesteia și informații suplimentare.

Sensibilitate ISO

Este de știut că aparatele DSLR Sony au anumite probleme la ISO, și anume faptul că zgomotul este cromatic, ceea ce îl face foarte evident pe fotografii cu granulație mare.

Sony Nex 3 - ISO Test

Acest aparat este foarte interesant din acest punct de vedere. La nivel ISO foarte ridicat, chiar 12800, granulația este acceptabilă. Folosită în condiții bune, această setare este chiar utilizabilă.

Vă prezint mai jos un test pentru a vedea diferența de ISO la fiecare nivel pentru a avea o părere exactă despre calitățile acestui aparat.

Sony Nex 3 - ISO Test

( Fotografia originală, următoarele fiind la crop 100% )

Sony Nex 3 - ISO Test 200

Sony Nex 3 - ISO Test 400

Sony Nex 3 - ISO Test 800

Sony Nex 3 - ISO Test 1600

Sony Nex 3 - ISO Test 3200

Sony Nex 3 - ISO Test 6400

Sony Nex 3 - ISO Test 12800

Pentru a vedea cum este în realitatea de zi cu zi, am făcut o fotografie în condiții de iluminare foarte slabe pentru a vedea granulația care este foarte evidentă în acest caz. Folosit în condiții optime, ISO 6400 sau 12800 pot fi folosite.

Sony Nex 3 - Foto ISO 12800

White Balance

Am realizat mai jos o serie de fotografii test pentru a vă arăta balansul de alb al acestui aparat. Fotografiile sunt realizate în cort fotografic pe fundal alb, fără sursă de lumină artificială.

Modurile pe care acesta le are sunt clasice oricărui aparat, Auto, Daylight, Shade, Cloudy, Incandescent, Fluorescent, Flash, Custom.

Sony Nex 3 Review - White Balance auto

Sony Nex 3 Review - White Balance Daylight

Sony Nex 3 Review - White Balance Shade

Sony Nex 3 Review - White Balance Cloudy

Sony Nex 3 Review - White Balance Incandescent

Sony Nex 3 Review - White Balance Fluorescent

Sony Nex 3 Review - White Balance Flash

Creative Styles

Aparatul dispune de 6 stiluri: Standard, Vivid, Portrait, Landscape, Sunset şi Black&White.

Sony Nex 3 Review - Creative Style Standard

Sony Nex 3 Review - Creative Style Vivid

Sony Nex 3 Review - Creative Style Portrait

Sony Nex 3 Review - Creative Style Landscape

Sony Nex 3 Review - Creative Style Sunset

Sony Nex 3 Review - Creative Style B/W

Fotografii realizate

Vă prezint şi o serie de fotografii realizate cu Sony Nex 3. Pot spune că sunt foarte mulţumit de culorile pe care acesta le are. Sunt saturate şi contrastante.

Macro Sony Nex 3

Foto Sony Nex 3

Panorama Sony Nex 3

Macro Sony Nex 3

HDR Sony Nex

( Această fotografie este o probă pentru a vă arăta funcţia Auto HDR a aparatului )

Filmare HD

Filmarea cu acest aparat este foarte uşoară. În momentul în care ai apăsat butonul de înregistrare, aparatul îşi face automat toate setările şi le adaptează la condiţii astfel încât rezultatul să fie cât mai bun. Este foarte uşor de filmat iar calitatea este foarte ok.

Un lucru ce nu mi-a plăcut la filmarea cu acest aparat este stabilizarea. În condiţii grele de filmat ( din maşină, din mers, din tren ) imaginea nu este foarte stabilă, însă totuşi este un aparat dedicat foto.

Vă prezint mai jos un film de test pentru a vedea cum filmează acest aparat.

 

Mai multe filme realizate cu acest aparat:

Avantaje

 • Acest aparat este foarte uşor de folosit şi este făcut pentru a fi uşor de înţeles de fotografii amatori dar şi pentru a oferi fotografilor profesionişti libertate în alegerea setărilor
 • Design plăcut şi dimensiuni reduse, compacte
 • Obiectiv interschimbabil
 • Culori foarte frumoase, saturate şi contrastante
 • Sensibilitate ISO utilizabilă până la cele mai înalte valori în condiţii optime de iluminare
 • Filmare HD
 • Sistem intern de stabilizare
 • LCD rabatabil şi generos
 • Posibilitatea de a alege funcţia DMF de focalizare ( permite comutarea de pe focus manual pe focus automat )

 

Dezavantaje

 • Lipsa view finder-ului ( acesta este un aspect al folosirii tehnologiei fără oglinzi MFT )
 • Oarecare greutate în modificarea setărilor ISO, White Balance şi a culorilor ( trebuie intrat in meniu )
 • Lipsa modului manual pentru filmare, însă modul automat face foarte bine toate aceste setări
 • Limitare în alegerea obiectivelor, momentan fiind doar 3 obiective pe piaţă dedicate acestui aparat
În concluzie, Sony Nex 3 este o cameră digitală compactă cu trăsăturile unui D-SLR ce oferă rezultate foarte mulţumitoare într-o gamă variată de condiţii de fotografiat.
Mulţumiri Sony pentru posibilitatea de a testa acest aparat.

Comments

Categories: Review

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *