Obiceiuri de iarnă – Umblatul cu ursul

Obiceiurile de iarnă sunt foarte frumoase şi încep să se piardă încet, încet. În drumul meu spre casă, din Vrancea, am avut norocul să întâlnesc o grupă de colindători tradiţionali.

În satul Preluci, din judeţul Bacău, aceste tradiţii sunt păstrate şi sunt foarte frumoase. Umblatul cu ursul constă în dansuri haotice şi zgomotoase ale flăcăilor îmbrăcaţi în blană de urs împodobită cu ciucuri roşii. Muzicanţii au tobe şi diverse instrumente puternice, iar dansul urşilor este condus de un ursar.

,,”Joacă bine, măi Martine,/Că-ţi dau pâine cu măsline”

Dansurile sunt întreţinute de fluiere şi tobe, iar ursarul, cu un ciomag, menţine ritmul şi îi îndeamnă pe urşi să facă mişcări haotice şi gălăgioase, însă foarte interesante.

Acest obicei este urmat la final de tradiţionalele urări de an nou şi se regăseşte doar în Moldova. Eu am avut nenorocul ca la câţiva kilometri, la o altă turmă de urşi, să deschid geamul de la maşină, la îndemnul ursarului, şi să fiu umplut de făină. Acest gest mi s-a părut lipsit de bun simţ, însă nu mi-a schimbat părerea despre tradiţionalele obiceiuri ale anului nou.

Obiceiuri de iarna - Umblatul cu ursul

Comments

Categories: Artistice, Fotoreportaj

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *