Biserica Mátyás din Budapesta

Biserica Mátyás, sanctuar al religiei

Biserica Mátyás din BudapestaAm ţinut să vă vorbesc despre acest obiectiv turistic vizitat în Ungaria pentru că pe mine m-a fascinat. Până la un punct, dar ajungem imediat şi acolo. Este vorba de Biserica Mátyás din Budapesta, Ungaria.

I-am văzut turnul de la distanţă şi mă aşteptam să fie ceva frumos, însă în momentul în care am ajuns aproape şi am văzut-o în întreaga sa măreţie am rămas complet uimit. Este cu adevărat superbă, imensă şi cu un stil arhitectural deosebit.

Această biserică, în stil neogotic, îl are ca arhitect pe Frigyes Schulek, el conducând o campanie de restructurare a bisericii spre finalul secolului XIX. Acest sanctuar al catolicilor , supranumit şi Biserica Adormirea Maicii Domnului din Budavár, este foarte cunoscută deoarece aici a fost încoronat Matei Corvin ca şi rege al Ungariei.

Din exterior este superbă. Am plătit intrarea şi eram foarte nerăbdător să văd şi interiorul. Problema aici a fost că era în reconstrucţie, iar nouă nu ne-a zis nimeni. Era anunţat undeva, pe o hârtie, nu evident deloc, iar pe noi ne-au lăsat să plătim deşi nu aveam ce să vedem înauntru. În afară de tavan, doar altarul era neacoperit, însă şi acela era plin de oameni care făceau curăţenie.

De la ei nu m-aş fi aşteptat să facă aşa ceva. Nu este vorba de bani, pentru că preţul a fost rezonabil, însă gestul în sine mi s-a părut foarte urât. Cu proxima ocazie o să vă văd şi pe interior aşa cum trebuie, însă fără a fi în reconstrucţie. Până atunci îmi cer scuze pentru numărul mic de fotografii, însă am fotografiat doar ce s-a putut.

Biserica Mátyás din Budapesta

 

Comments

Categories: Fotoreportaj, Jurnal de călătorie

3 comments

  • Reno

    Foarte frumoasa prezentare a unui loc pe cat de frumos pe atat de incarcat de istorie.

    O singura corectura: Matia Corvin nu a fost incoronat in aceasta biserca. Nici nu putea fi, fiindca in mod traditional Catedrala de Incoronare a regilor unguri era Basilica din Alba Regia, acolo a fost incoronat la 29 martie 1464 de catre arhiepiscopul de Kalocsa-primat al Ungariei. De Matia, biserica se leaga in primul rand prin faptul ca aici s-au oficiat ambele casatorii ale regelui. Prima cu fiica regelui Poloniei, Elisabeta de Podjebrad (decedata impreuna cu nou nascutul, in timpul primei nasteri), a doua, cu Beatrix de Aragonia, fiica regelui Neapoleului. Singurele reprezentari autentice de epoca ai lui Matia, al fratelui sau Ladislau si al tatalui lor Ioan de Hunedoara, prin basoreliefuri, se afla pe balustrada galeriei, in dreptul locurilor de unde cei trei stateau in timpul slujbelor si audiau predicile lui Ioanes Capistrano. Ornamentele cu efigia celor trei au fost comandate si platite de catre Matia. Se pare ca a fost un omagiu adus tatalui si nefericitului sau frate.

    • Alex Dima

      Mulțumesc atât pentru apreciere cât și pentru corectură. Eu așa găsisem informațiile, însă o să modific imediat ce am puțin timp. Mulțumesc frumos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *