SONY DSC

Farmecul sărbătorilor pascale – Fotoreportaj

În noaptea de înviere am publicat un nou CF Reportaj cu ocazia sărbătorilor pascale, unul care sper să vă placă. Acum îl public și aici, pentru că este a doua zi de Paște și încă suntem în sărbătoare.

Paștele, după cum știți, este o sărbătoare religioasă ce ne amintește de faptul că Iisus a înviat și a biruit moartea. Această sărbătoare, conform calendarului creștin, este cea mai sfântă, dacă se poate spune așa, fiind urmată apoi de Crăciun. Există o întreagă tradiție în jurul acestor zile, iar majoritatea creștinilor preferă să le petreacă în sânul familei, în liniște și belșug culinar.

Denumirea de Paște provine de la termenul ebraic ,,Pesah”, ce semnifică o trecere. Cu timpul s-a ajuns la denumirea de Transitus Domini, Trecerea Domnului, un simbol al învierii și al depășirii condiției umane prin evoluarea la o etapă superioară. Se spune că Iisus a murit și a luat asupra sa păcatele lumii, apoi a înviat, iar acest miracol este sărbătorit astăzi de întreaga creștinătate. Obiectul acestei sărbători creștine este amintirea vie a patimilor, a suferințelor îndurate și, bineînțeles, a învierii Domnului.

Perioada Paștelui este de 40 de zile, până la Înălțare, însă mai nou este prelungită oficial până la 50 de zile când au loc rusaliile. Prima săptămână a Paștelui este denumită și Octava Paștelui și marchează în special finalizarea perioadei de post. Este o săptămână liniștită, cu primele două zile ale sărbătorii libere în mod oficial.

Farmecul acestei sărbători, în comparație cu Crăciunul, este că nu a ajuns să fie atât de modernizată și de publicizată. Pe lângă semnificația religioasă, deosebite sunt tradițiile și obiceiurile care diferă de la zonă la zonă. Lumea obișnuiește să se salute, în această

săptămână, cu vestitul ,,Hristos a înviat!”, iar cel căruia îi este adresat salutul răspunde cu
Simbolul acestei sărbători a devenit iepurașul, micul animal simpatic ce umple sufletele copiilor de bucurie și simpatie. Pe lângă acesta, cel mai vestit și des întâlnit simbol al sărbătorii sunt ouăle roșii. Oamenii din lumea întreagă, în zilele premergătoare Paștelui, vopsesc ouă și le păstrează pentru noaptea de Înviere, când le ciocnesc. ,,Adevărat a înviat”.

Cele mai multe fotografii realizate de mine pe care le vedeți în acest fotoreportaj sunt cu ouă, pentru că sunt cel mai evident simbol al sărbătorii, fiind și foarte vesele. Eu sunt un fan al acestui obicei, iar fotografiile în centrul cărora sunt ouăle de Paște mi se par foarte expresive. Cu adevărat deosebite sunt și ouăle încondeiate, artă ce necesită măiestrie și foarte multă răbdare.

De asemenea, foarte de apreciat sunt tradițiile care încă se mai păstrează, în special în Maramureș. Oamenii din aceste zone pun cu adevărat suflet, trăiesc miracolul învierii Domnului și oferă o atmosferă atât de frumoasă zonei încât acela este locul în care foarte multă lume își dorește să ajungă de Paște.

O tradiție foarte frumoasă a acestei sărbători este Învierea, slujba la care un număr foarte mare de credincioși participă pentru a celebra învierea lui Iisus Hristos. Oamenii uită de griji, probleme, lasă treburile, se pregătesc și merg la biserică pentru câteva momente de liniște și, alături de preoți, sărbătoresc aceast eveniment deosebit. Fotografii de la slujba de înviere găsiți aici.

Ciocnesc un ou în cinstea voastră și vă urez un sincer și călduros Paște fericit! 

Comments

Categories: Artistice, Evenimente, Fotoreportaj

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *