Alege inteligent!

Tu dai sau nu mită? Alege inteligent!

Alege inteligent! Deși România luptă împotriva unui sistem murdar și corupt, acesta nu va fi niciodată complet în limitele legii și ale bunului simț, pentru că mereu va exista cineva care să se pună de-a curmezișul și care să ceară bani pentru anumite servicii pentru care el este deja plătit.

Sunt oameni care nu își fac treaba fără să primească o recompensă în afara salariului, ceea ce conduce la corupție și implicit la un sistem corupt. De ce trebuie să primească bani pentru ceva pentru care oricum sunt plătiți? De ce să fim nevoiți să scoatem din buzunar o sumă mai mare decât este cazul?

Dar cine se gândește la cei care chiar nu au? La cei care trăiesc cu câteva sute de lei, sau chiar și mai puțin, o lună întreagă? Ei de ce trebuie să facă sacrificii enorme pentru a primi ceea ce le cuvine de drept și de cuviință?

Alegerea este a noastră. Putem da sau nu mită. Lor le cresc averile și nouă ne scad considerabil.

Tu dai mită? Dacă da, de ce?

Alege inteligent!

Tu nu dai mită? De ce?

Alege inteligent!

 

Alegerea este în mâinile tale! Alege inteligent!

 

Comments

Categories: Conceptual

2 comments

  • Cimil Cosmin

    Ai pus o intrebare pe jumatate adevarata, sa zic asa: “De ce trebuie să primească bani pentru ceva pentru care oricum sunt plătiți?”. Da, ai dreptate, noi nu avem nici o indatorire de a da mai multi bani pentru un lucru ce, din punct de vedere legal si moral, nu necesita acest fapt. Dar, la salariile ce sunt in momentul de fata, doar mita ii ajuta si pe cei ce primesc, sa “creasca” mai mult. Evident, nu trebuie acest lucru sa il faca de pe spatele nostru, dar in cazul in care ar fi salarii ca “afara”, parerea mea este ca si luarea de mita s-ar diminua considerabil.
    Partea cu “România luptă împotriva unui sistem murdar și corupt” nu este completa, pentru ca acest lucru exista oriunde in lume, doar ca mai mult sau mai putin vizibil si practicat cu mult mai “bun simt”, sa zic asa.

  • Nicu

    Ai inceput cu un oarecare cliseu, in care sincer nu ai dreptate.Romania nu lupta impotriva unui sistem murdar și corupt pentru ca oameni se complac in ceea ce sunt.Si explicatia e simpla, cei care nu au bani sa dea mita sunt prea “mici” ca sa schimbe ceva iar cei care ii au sunt prea comozi pentru ca oricum au bani si nu le lipseste o bataie de cap in plus.Cei din urma in majoritatea cazurilor sunt cei care au puterea de a schimba.Degeaba probabil unii o sa se gandeasca ca fiecare om poate schimba ceva, cand adevarul e ca cei mai bine situati in domeniul cunostintelor legislative(adica aia care stiu ce tre sa faca sa il capseze pe un doctor care pretinde/ia mita) sunt cei care au si ceva bani. Si mai e si o categorie de mijloc, mai mica care se lupta cu o comodidate prea mare. Problema nu vine doar din partea unui salariu mic, mai vine si din ideile preconcepute inca din vremurile trecute(post-decembriste) in care trebuia sa te duci la doctor cu ceva.Asta e sistemul nostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *