Numele trandafirului

Numele trandafirului

Numele trandafiruluiDe ce este considerat, oare, trandafirul, ca și cea mai romantică floare? Într-adevăr, este foarte frumoasă, este pasională, dar de fiecare dată când un bărbat se gândește la un gest romantic, instinctiv ne sare gândul la trandafiri.

Credeți că simbolistica trandafirilor are un cuvânt de spus în acest caz? Știu că aceasta este foarte variată. Datează încă de la sfârșitul antichității drept imagine a renașterii, ulterior, în Grecia Antică, fiind considerat floarea Afroditei. De asemenea, simbol al timpului circular, al solidarității, sau al regelui Frigiei Midas, trandafirul a mai semnificat și moarte.

Astfel, simbolistica sa variază și oscilează încă din istoria îndepărtată. Când aud numele de trandafir nu pot să nu mă gândesc la romanul lui Umberto Eco, Numele Trandafirului. Această carte mi se pare una deosebită nu numai prin faptul că intriga nu este decât o simplă urmare a realității concrete, cât și pentru că subiectul ales, stilul postmodernist fiind impregnat nu numai în firul narativ al romanului, cât și în filmul realizat după acesta.

“Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus”

Numele trandafirului

Numele trandafirului

 

 

 

 

Comments

Categories: Macro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *