Fotograf în Europa - Ljbuljana

Fotograf în Europa – Ljubljana

Fotograf în Europa - LjbuljanaTot în cadrul proiectului Fotograf în Europa, o capitală pe care am vizitat-o şi care m-a mirat din cauza mai multor aspecte a fost cea a Sloveniei, Ljubljana. Încă de la intrarea în ţară, Slovenia mi-a plăcut.

Peisaje pitoreşti, autostradă simplă, dar frumoasă, verde peste tot şi o capitală diferită faţă de ce mă aşteptam. De ce spun asta?

M-am plimbat cu maşina vreo 15 minute pentru a găsi ceva de vizitat. Conform GPS-ului eram în centru, problema era că nu găseam nimic. Am parcat şi am întrebat pe cineva pe stradă. ,,Sorry, do you speak english?”. Spre surprinderea mea, omul îmi face semn să aştept şi strigă: ,,Corneliaaa, vino un pic. Nu înţeleg ce zice”. Da, primul om pe care l-am întrebat era român şi ne-a spus că acesta este centrul şi că de două zile şi ei vor să viziteze ceva.

Am găsit ceea ce era de găsit, iar un localnic, după ce l-am întrebat unde este Parlamentul şi dacă merită vizitat, a început să râdă zicându-mi că ,,Pentru un orăşel ca al nostru cât de mare credeţi că este?”. Într-adevăr, are doar 280.000 de locuitori şi am simţit în arhitectură şi stil combinaţia specifică întretăierii culturilor latine, slavice şi germanice.

Da, Ljubljana este un oraş frumos. Simplu, civilizat şi simpatic. Oameni de toate vârstele, elegant sau sport îmbrăcaţi, chiar şi măicuţe, mergeau cu bicicleta, aspect care mi-a plăcut în mod deosebit. Nu ştiu, am simţit un grad de civilizaţie care mi-a lăsat o impresie plăcută.

Fotograf în Europa - Ljbuljana

Comments

Categories: Fotograf în Europa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *